SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

Osmi februar, slovenski kulturni praznik, je za vse Slovence pomemben dan. Na naši šoli smo ga tudi letos obeležili malce drugače kot sicer, saj smo zaradi korona ukrepov še vedno v mehurčkih.

Tako smo kulturnemu prazniku, kulturi in umetnosti, v vseh oddelkih naše šole posvetili spominsko uro pri pouku slovenščine. V ta namen smo pripravili spletno učilnico SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK, kjer so učitelji in učenci našli veliko gradiv, dejavnosti in drugih povezav, s pomočjo katerih so spoznavali Prešerna in njegovo delo ali kulturo nasploh. K nekaterim dejavnostim pa so se po želji lahko priključili prav 8. februarja.

V tednu pred kulturnim praznikom smo v avli pripravili razstavo, ki smo jo posvetili kulturnemu dnevu in tudi branju, saj učenci 2. a. in b razreda na matični šoli in 1. in 2. razreda na podružnični šoli sodelujejo v projektu NAŠA MALA KNJIŽNICA. Učitelje so povprašali, katera knjiga iz otroštva jim je ostala najbolj v spominu. Tako je nastala zanimiva razstava otroških in mladinskih knjig. Manjša razstava o Prešernu in njegovem delu pa je na ogled v knjižnici.

V tednu, ki smo ga tako ali drugače namenili kulturi, smo se naučili veliko. Tudi to, da je kultura marsikaj; ne le naša bogata dediščina, ne le knjige, skladbe, slike, stavbe, kipi, filmi … in njihovi ustvarjalci. Kultura je tudi, da smo spoštljivi, da pozdravimo, da nam ni težko reči prosim, hvala in oprosti, da se iz nikogar ne norčujemo, da si med seboj pomagamo, da spoštljivo poslušamo sogovorca, da vsako kulturno prireditev, tudi šolsko, mirno in zbrano spremljamo, nenazadnje je kultura tudi to, kako se pogovarjamo z učitelji in sošolci, kako pišemo elektronska sporočila, kako opravljamo šolske obveznosti … Naučili smo se tudi, da nas umetnost in kultura učita sočustvovati z vsemi ljudmi in jih spoštovati in opazovati življenje z drugačnimi očmi. Umetnost in kultura nas bogatita.

Tako lahko mirno rečemo, da je naš kulturni dan kljub prilagojenim razmeram dosegel svoj namen.

Zapisala: S. Lebar

Accessibility