Dostopnost

Na Osnovna šola in vrtec Apače se zavezujemo omogočiti dostopnost spletnega mesta www.os-apace.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

 

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto www.os-apace.si podjetja Osnovna šola in vrtec Apače. Spletno mesto www.os-apace.si je delno skladna z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi v nadaljevanju navedenih izjem (nedostopnih vsebin).

Pri objavljanju vsebine sledimo smernicam WCAG 2.0 ali WCAG 2.1 (angl. Web Content Acessibility Guidelines), ki se delijo na tri ravni skladne vsebine: A, AA in AAA. Na Osnovna šola in vrtec Apače se trudimo biti skladni najmanj z ravnjo AA, vendar je pri implementaciji priporočil kljub temu lahko prišlo do nenačrtovanih in nezaželenih napak ali hroščev.

Za zagotavljanje dostopnosti so bile na spletnem mestu sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (bralniki zaslona, brajeve vrstice),
 • navigacija s tipkovnico (za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
 • ustrezni barvni kontrasti med besedilom in ozadjem,
 • predvidljivo delovanje spletnega mesta,
 • omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov.

Spletno mesto www.os-apace.si vsebuje tudi namenski vtičnik “Dostopnost”, ki omogoča prilagoditev prikaza spletne strani za ljudi s posebnimi potrebami. Omogočene so naslednje funkcije:

 • prilagoditev velikosti pisave
 • prilagoditev barvne sheme vsebine
 • prilagoditev kontrasta vsebine
 • poudarjanje prikaza povezav
 • preklopa pisave med serifno in ne-serifno pisavo

Manj dostopne vsebine

Na nekaterih mestih portala je barvni kontrast neustrezen (premajhen). Razlog za to je CGP celostne podobe spletnega mesta. Trenutno je omogočena možnost prilagoditve kontrasta vsebine preko namenskega vtičnika Dostopnost.

Pri večini grafičnih elementov je omogočena ustrezna besedilna alternativa, kljub temu pa se lahko zgodi, da nekateri grafični element (ikone ipd.) niso opremljeni z ustrezno oznako.

Na spletnem mestu objavljamo vsebino iz različnih virov v digitalni obliki (npr.: skenirani dokumenti, dokumenti v PDF, avdio in video posnetki, slike izdelkov, …), za katere tehnično ne moremo zagotavljati, da so skladne z dostopnostjo.

Meni je v veliki meri ustrezno dostopen za uporabo, kljub temu pa se lahko v nekaterih primerih na bralnikih zaslona pojavijo težave z osvežitvijo menija.

Splošno o drugih nedostopnih vsebinah

Na Osnovna šola in vrtec Apače se nenehno trudimo izboljšati uporabniško izkušnjo za naše uporabnike in v skladu s tem sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Zato se lahko zgodi, da bodo nekatere vsebine na spletnem mestu prvotno objavljene v nedostopni obliki in bodo naknadno prilagojene za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Ko objavljena vsebina še ne zagotavlja dostopnosti, je omogočena uporaba različnih funkcij za prilagoditev prikaza vsebine preko namenskega vtičnika Dostopnost.

Povratne in kontaktne informacije

Veseli bomo informacij o uporabniški izkušnji na spletnem mestu kot tudi vaše prošnje o morebitnih dodatnih prilagoditvah spletnega mesta za ranljive skupine.

Prav tako pa nas lahko obvestite o morebitnih primerih neskladne vsebine z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, mi pa jih bomo skušali izboljšati oziroma vam bomo omogočili alternativne vire dostopa.

Vsa vprašanja ali komentarje, povezane s spletno dostopnostjo, nam pošljite na e-pošto: o-apace.ms@guest.arnes.si. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 31.10.2020 na podlagi samoocene.

Izjava je bila nazadnje pregledana 14.4.2023.

Accessibility