Mobilnost učencev (Pula, Hrvaška)

Skupaj na raziskovalnem potovanju

 

Osnovna šola Apače je drugo leto zapored izvedla Erasmus+ skupinsko mobilnost. Na mobilnost v Pulj, ki je trajala med 18. in 23. majem 2025, smo se odpravili z avtobusom skupaj s partnersko šolo PTS Leibnitz iz Avstrije.

Pulj, hrvaško Pula, je največje istrsko mesto, pomembno civilno in vojaško pristanišče na Hrvaškem. Leži na jugu istrskega polotoka. Mesto je poznano po dokaj ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater iz prvega stoletja, ki je šesti po velikosti na svetu in eden najbolje ohranjenih. S 30 kilometri obale, s številnimi parki, znamenitostmi in istrsko kulinarično ponudbo je Pulj turistično zelo privlačno mesto. 

V zvezi z mobilnostjo smo načrtovali veliko aktivnosti in ciljev in jih v celoti tudi realizirali. Skozi celotno mobilnost so učenci spoznavali pomen javnega prostora, naravne in kulturne dediščine, ekološkega ravnanja in kolektivne odgovornosti do okolja, v katerem živimo. Velik poudarek smo namenili zelenim površinam v mestu, urejenosti okolja in čistoči, saj se tako krepi zavest o kakovosti bivanja v urbanih območjih.

Z uporabo trajnostnega prevoza (skupinski prevoz z avtobusom) smo prispevali k varovanju narave, saj le-ta zmanjšuje emisije CO₂. Na pohode po mestu (ogled mesta in znamenitosti, gostovanje na Šoli za turizem, gostinstvo in trgovstvo) smo se vsak dan odpravili peš.

Večino dejavnosti smo opravili na terenu. Tako smo bili ves čas deležni izkustvenega in aktivnega učenja in pridobivanja medpredmetnih znanj, hkrati smo razvijali medkulturne in tujejezikovne kompetence, saj so zaradi sodelovanja s šolami iz različnih držav učenci sodelovali v večjezikovnih skupinah. Tako so dosegli različne cilje internacionalizacije, kot so spoznavanje drugih kultur, jezika, in spoznali nove prijatelje. Hkrati so širili svoje obzorje in se z mobilnosti vrnili samozavestnejši, odgovornejši in pogumnejši.

 

Nedelja, 18. maj 2025 – Spoznajmo Postojnsko jamo

Sedem devetošolk OŠ Apače se je v jutranjih urah s tremi spremljevalkami odpravilo na Erasmus+ mobilnost. Najprej smo se ustavili v Postojnski jami, eni najznamenitejših naravnih znamenitosti v Sloveniji. V jamo smo se odpeljali z vlakom, 5 km poti pa v spremstvu vodnika prehodili peš. Udeleženci so med ogledom jame pridobili novo znanje o kraški topografiji, podzemni biotski raznovrstnosti in naravnih procesih, ki oblikujejo jame. Poglobili so svoje razumevanje ekološke soodvisnosti in pomena varovanja občutljivih ekosistemov.

Po ogledu jame je sledilo kosilo, nato smo pot nadaljevali proti Puli in proti večeru prispeli na cilj. Namestili smo se v hotelu in na večernem sestanku načrtovali aktivnosti za naslednji dan.

Ponedeljek, torek, 19.–20. maj 2025 – Kuharska delavnica in znamenitosti v zgodovinski Puli

V ponedeljek smo se po zajtrku odpravili proti Šoli za turizem, gostinstvo in trgovstvo Pula. Učenci so se razdelili v dve mešani skupini. Prva skupina je ostala na šoli gostiteljici in sledila zastavljenim ciljem. Uporabili smo različne metode aktivnega učenja, da bi učencem pomagali razumeti trajnostne prehranske sisteme. Osrednjo vlogo je imelo praktično delo, učenci so pripravljali obroke iz lokalnih in sezonskih sestavin ter se učili z neposrednimi izkušnjami. Projektno učenje jih je vodilo skozi faze načrtovanja, priprave in razmišljanja o kuhanju, s poudarkom na uravnoteženi prehrani, izvoru hrane in trajnosti.

Druga skupina se je odpravila na sprehod v mesto in si ogledala številne znamenitosti v centru mesta. Pri terenskem delu so udeleženci opazovali in analizirali javne prostore, zelene površine in razpoložljivost trajnostnega prevoza v lokalnem okolju. Po zaključenih aktivnostih je sledilo skupno kosilo, ki so ga pripravili učenci treh šol. Učenci so ob delu v skupinah uživali, obenem pa  izboljšali svoje sposobnosti sodelovanja in komunikacije.

Popoldanski čas smo preživeli ob druženju na igrišču ob hotelu in na bližnji plaži. Po večerji je sledila refleksija dneva.

V torek sta skupini zamenjali dejavnosti in ponovno smo lahko uživali v istrskih dobrotah, ki so jih pripravili slovenski, hrvaški in avstrijski učenci.

Sreda,  21. maj 2025 – Puljski akvarij in amfiteater

V jutranjih urah smo se podali proti 130-letni utrdbi, ki je bila nekoč močan obrambni ščit avstro-ogrske trdnjave, danes je v njej puljski akvarij. V treh nadstropjih utrdbe smo se zadržali nekaj ur ter občudovali in spoznavali vrste rib iz severnega in južnega Jadrana, pestre tropske vrste slanih in sladkovodnih habitatov, ribe iz hrvaških jezer in rek.

   

Kosili smo ob morju, nato pa se odpravili do puljske arene, ki se zaradi svoje velikosti in geografskega položaja nahaja izven mestnega obzidja starega Pulja, tik ob morju. Je šesti rimski amfiteater po velikosti na svetu ter največji in najbolj ohranjen spomenik antičnega gradbeništva na Hrvaškem. Ogledali smo si njegovo notranjost ter prebrali legendo, kako so vile zgradile najlepši oder na svetu.

Pozno popoldne smo izkoristili čas za sprehod po mestu, sladoled in nakup spominkov. Dan smo zaključili z refleksijo in večernim druženjem na igrišču.

Četrtek, 22. maj 2025 – Narodni park Brioni

V četrtek smo se v dopoldanskih urah odpeljali do Fažane. Sprehodili smo se ob morju, se v lokalni piceriji dobro najedli, nato pa se z ladjo odpeljali na Brione. Narodni park Brioni je primer zaščitenega območja, ki varuje biotsko raznovrstnost in endemične vrste. Z aktivnostmi v parku so učenci krepili okoljsko pismenost, spoštovanje do živih organizmov in habitatov, spoznavali pomen zaščite občutljivih naravnih območij in trajnostnega turizma.

         

Na dvourni vožnji z vlakcem smo izvedeli, kje se nahajajo ostanki dinozavrov. Na poti smo opazovali živalski in rastlinski svet. Videli smo številne avtohtone živali, ob njih pa nekatere eksotične in manj eksotične živali, ki so se na otoku izvrstno aklimatizirale. Med brionsko floro smo imeli možnost videti najbolj znana staro drevo olive, ki je eno od najstarejših na Mediteranu. Drevo je staro 1600 let in še vedno rodi plodove, iz katerih se pridobiva olivno olje.

Obisk otoka je bil čudovit, poučen, učenci so ob druženju uživali.

V hotel smo se vrnili proti večeru, se kot vsak dan po večerji zbrali v hotelski recepciji in evalvirali opravljene aktivnosti.

Petek, 23. maj 2025 – Slovo

Po zajtrku in odjavi iz hotela smo se odpravili na našo gostiteljsko šolo, kjer so nas pričakali učenci, učitelji in ravnateljica. Sledila je predstavitev in refleksija vseh aktivnosti, ki smo jih v tem tednu opravili, in vsega, kar smo doživeli. Strinjali smo se, da smo videli, doživeli, spoznali, se naučili … res veliko. Predvsem pa smo spoznali nove prijatelje, s katerimi bomo ostali v stiku tudi po vrnitvi domov.

         

Po izmenjavi daril, ki vedno izhajajo iz lokalnega okolja, smo se poslovili in se odpravili proti domu. Vrnili smo se v večernih urah, polni vtisov in spominov, ki nas bodo še dolgo spremljali. Bila je čudovita izkušnja, ki bi jo takoj ponovili.

Accessibility