Dopis za starše predmetne stopnje

Spoštovani starši

Že nekaj mesecev je minilo, odkar so bili vaši otroci nazadnje v šoli. Kot ste najbrž že zasledili, s v šolo vračajo vsi otroci. V kolikor se stanje ne bo bistveno spremenilo, je to za našo regijo predvideno po izteku zimskih počitnic, v ponedeljek, 22. 2. 2021.  Ker smo še vedno v obdobju epidemije, moramo narediti vse, da bo naše šolsko okolje varno in zaupanja vredno. V ta namen se vsi zaposleni v šoli tedensko testiramo in resnično pazimo na svoje zdravje, saj želimo ostati zdravi in odgovorni do sebe in drugih. Žal bolezen ne izbira. Vse napore bomo usmerili v pouk in njegovo nadaljnje izvajanje v šoli. Šolsko leto je še dolgo in epidemiološka slika zelo nepredvidljiva.

Iz navedenih razlogov vas v dobro vseh prosim, da v šolo prihajajo zdravi otroci, kar pomeni, da ne kažejo navzven znakov obolenj, in da ste tudi doma v družini zdravi. V kolikor se pojavi doma evidentna okužba s COVIDOM 19, pomeni to za otroka visoko rizičen stik. V tem primeru naj ostane doma, vi pa se za dodatna navodila obrnite na svojega ali dežurnega pediatra.  Tudi v primeru v otrokovega ali vašega slabega počutja, oz. napotitve na testiranje, naj otrok do rezultata testa ostane doma, nato pa ravnate ustrezno glede na izvid. Naši najmlajši so se vrnili pred  nekaj tedni in s skupnimi močmi nam resnično uspeva ostajati zdravi in s tem omogočati pouk vsem pod šolsko streho. Zgolj eno neodgovorno ravnanje ali spregledana okužba, lahko čez noč vse spremeni.

Z odlokom vlade je bilo sprejeto, da je za otroke v skupnih prostorih obvezna uporaba maske. Razumem vaša različna stališča okoli tega, a žal sprejeti odlok zaposlenim v šoli ne daje možnosti izbire (odlok ni priporočilo, pač pa zakonska obveza). Ker gre zgolj za kakšnih 10 ali 15 minut v času bivanja v šoli, ni vredno polemike in po dosedanjih izkušnjah z najmlajšimi, tako njim, kakor zaposlenim, slednje ne povzroča niti minimalnih težav. V izogib neprijetnostim ter izgubljanju dragocenega časa in energije v šoli, vas prosimo za podporo. Otrok je v šoli preveč, da bi se utegnili vsakodnevno ukvarjati s problemi okoli mask.

Pouk in ostale šolske dejavnosti bomo organizirali v t.i. mehurčkih, kar pomeni, da se bodo v šoli od prihoda naprej družili zgolj otroci istega oddelka. Pomembno je, da gredo otroci  po pouku čimprej domov. Zadrževanje v šolskih prostorih v prostem času predstavlja enega izmed najbolj rizičnih trenutkov, ker prihaja do različnih in intenzivnejših stikov med različnimi skupinami otrok in učiteljev. Tako se z ostajanjem v šoli povečuje tveganje za prenos okužbe. V kolikor se vrnemo vsi, nas bo skupaj z učitelji in ostalimi zaposlenimi v šoli preko 300. Šolski prostor žal ni grajen za velike medosebne razdalje.  Iz  navedenih razlogov vas prosimo, da razredničarki/razredniku javite, če  boste otroku naročili kosilo (NE GLEDE NA PRIJAVO, KI STE JO ODDALI V ZAČETKU ŠOLSKEGA LETA).

V kolikor zmorete, se ne poslužujte javnega prevoza. Če ne gre drugače, prosimo, da se z otroki pogovorite o določilih, ki jih bodo morali ob uporabi javnega prevoza upoštevati (maske, higiena rok, medosebna razdalja na avtobusu). Dogajanja med samim prevozom šola nima pristojnosti urejati, zato vas želimo zgolj prijazno spomniti na varno ravnanje. V šoli bomo v namen varnosti veliko napora in časa vložili v  organizacijo ter v ta namen maksimalno obremenili naš kader, tako tehnično osebje, kot učitelje.  Žal lahko neustrezno ravnanje na avtobusu v hipu izniči naše prizadevanje in vrne pouk na daljavo.

V šolo se bodo otroci vrnili na podoben način kot septembra. Zaradi jutranje gneče v garderobi bomo otrokom pomagali, da bodo čimbolj varno vstopili v  šolo in svoje razrede.  Veliko vsega, kajne? A zagotavljam vam, da se bodo otroci hitro navadili, kot so se naši najmlajši, ki pogumno in veselo prihajajo v šolo. Vrnitev v šolo je velika sprememba. Skupaj se potrudimo, da bo izkušnja čim bolj spodbudna. Otroci pa naj imajo čas, da se na nove razmere v miru navadijo in prilagodijo.

Ravnateljica: Violeta Kardinar