Dopis staršem ob vračanju otrok

Spoštovani starši
Končno smo dočakali ponovno odpiranje šol in vračanje učencev 1. triletja. Vračanja se zelo veselimo, saj se zavedamo obremenitev, stisk in številnih dilem, s katerimi se srečujemo v času izvajanja pouka na daljavo prav vsi, ki smo v proces vključeni. Z vračanjem v šolo se bo zopet vsaj delno vrnil k nam šolski vsakdan, ki pa bo vseeno v marsičem drugačen od tistega, ki ga poznamo in ki bi si ga vsi zelo želeli.

Z nadaljnjimi dopisi Vas bomo seznanjali z vsemi potrebnimi informacijami. Prosimo Vas za hitro odzivanje, da se bomo do torka lahko ustrezno pripravili na nemoten proces ob izvajanju dela v šoli. Predvsem si želimo, da bi ostali zdravi otroci in vsi domači, kakor tudi zaposleni in da šole zaradi zbiranja večjega števila oseb na enem mestu ne bi postale novi viri okužb, kar bi lahko vodilo do povečanja števila obolelih, umrlih in tudi hitrega vnovičnega zapiranja šolskih vrat. Iz vseh naštetih razlogov v šolo v času epidemije vstopamo s previdnimi koraki.
Kaj nas v šoli čaka?
Če povzamem, nič kaj drugačnega od tega, kar smo poznali jeseni, preden so se šole zaprle. Od tehničnih navodil bomo pazili na higieno in varnostno razdaljo, oddelkov med seboj ne bomo mešali.

Vstop v šolo
Vstop v garderobo in jutranje prihajanje v šolo predstavlja enega najbolj kritičnih trenutkov, kar se tiče vzdrževanja primerne medosebne razdalje. Otroci bodo vstopali posamično, v garderobi pa bo lahko manjša skupinica otrok hkrati. Pri organizaciji vam bodo v pomoč naši zaposleni. V primeru, da vas bo prišlo v šolo večje število hkrati, bo potrebno na vstop malce počakati. Tudi pred šolo veljajo pravila o vstopanju v šolski prostor, zato vas prosim, da upoštevate varnostno razdaljo in ostala priporočila, ki veljajo v primeru zbiranja večjega števila oseb na enem mestu. Morda bo prvi in drugi dan malce navajanja, potem pa se bomo že znašli. Že v naprej se vam zahvaljujem za potrpljenje in razumevanje.

Nošenje mask
Učenci morajo nositi maske v skupnih prostorih, sicer v razredu pa ne. To pomeni; ob prihodu v garderobi in na hodniku do vstopa v razred ter v situacijah, ko bi zaradi menjave prostora šli skozi skupne prostore (uporaba sanitarij, odhod v jedilnico, športno dvorano). Če seštejemo te minute z masko, jih ne bo prav veliko. Zavedam se, da se okoli nošenja mask pojavlja veliko različnih mnenj, a vas resnično prosim za razumevanje. Tokrat je obveznost nošenja sprejeta z ODLOKOM in ni prostovoljna, zato ne-nošenja zaradi zakonske odgovornosti v šoli ne smemo tolerirati.

Organiziranje prehrane
Šolska prehrana bo organizirana z običajnimi obroki z upoštevanjem poostrenih higienskih ukrepov.

Interesne dejavnosti
Organizirane bodo le tiste, ki je izvajajo brez mešanja skupin in neposrednega stika učencev

Organizacija ODDELKA PODALJŠANEGA BIVANJA, JUTRANJEGA VARSTVA IN ŠOLSKIH PREVOZOV
Ob skupni želji in prioriteti, da se pouk izvaja v šoli je ostalo navedeno drugotnega pomena, sploh ob dejstvu, da je tu največ možnosti in tveganja za prenos bolezni izven matičnega oddelka, ker skupin ne moremo organizirati tako, da bi imel vsak oddelek svoj OPB, JUTRANJE VARSTVO in PREVOZ. Tudi sama organizacija (igranje, uporaba igrač, igral, druženje z vrstniki) v bistvu ne bo otrokom v veselje, ampak
bolj skupek pravil, ki jih bomo morali upoštevati, če bomo želeli ostati zdravi in ohraniti izvajanje pouka v šoli.
Zavedamo se, da nekateri starši kljub navedenemu nimate izbire. Prilagamo prijavnico, s katero boste lahko prijavili otroke v oblike varstva in prevoza in se odločili, če bo vaš otrok imel kosilo (ne glede na prijavo za prehrano, ki ste jo podali na začetku šolskega leta).

ODHOD OTROK DOMOV
Otroke boste prevzemali na ustaljen način. Če bodo šolo zapustili neposredno po pouku, jih počakajte v skladu z zaključenim urnikom tekočega dne. Tisti, ki se boste odločili za OPB, boste uporabili zvonec pri vratih in učitelj OPB ali varnostnik vam bo pripeljal otroka.

SKRB ZA ZAGOTAVLJANJE ZDRAVJA
Zdravje ostaja naša največja skrb. Če otrok kaže znake bolezni, naj ostane doma. Prehlad, izcedek iz nosu, bolečine v grlu, glavobol, vročina… niso nujno znaki okužbe s korona virusom, a v trenutnih razmerah žal moramo pomisliti na to. V kolikor se bo doma pojavila bolezen, ali boste ugotovili, da je bil otrok v stiku z okuženo osebo, pomeni to za otroka visoko-rizičen stik. V tem primeru ne sme v šolo in ostane v karanteni v skladu s predpisi. Kljub temu, da otroci velikokrat ne kažejo znakov bolezni, le-to lahko prenašajo na druge. Tudi v primeru, če je imel otrok zvečer bolezenske znake, ki zjutraj niso izraziti, naj ostane iz preventivnih razlogov doma. Na tak način se bo kmalu pozdravil in vrnil v šolo. Sicer pa se lahko okuži več otrok in tudi učiteljev, kar nam prinese ponovno pouk na daljavo.

Ob vsem naštetem bo naša prioriteta zagotoviti otrokom varno in spodbudno učno okolje. Nenazadnje v šoli nismo zaradi ukrepov, temveč zaradi pouka ter socialne in čustvene podpore otrokom ob vrnitvi v šolo, kar bo za njih velika sprememba in svojevrstna obremenitev. Vse ukrepe bomo skušali izpeljati na otrokom primeren in čim manj moteč način. Zagotovili jim bomo uvajalni čas, da se navadijo na šolsko rutino, se veliko pogovarjali o njihovem počutju, stiskah in strahovih. Pri tem jih bomo spodbujali in opogumljali. Moramo se zavedati, da prvošolčki še niso uspeli usvojiti šolske rutine, pa so se šolska vrata za njih že zaprla. Pozorni bomo tudi na njihove odzive na spremembe ob vrnitvi v šolo. Zelo dragocene bodo vaše informacije o otrocih in njihovih odzivih.
Spoštovani starši, pred nami je zahtevna skupna naloga. S pozitivnimi pristopi pripravite otroke na vrnitev v šolo. Kljub vsemu se naj tega veselijo. Vzemimo vse potrebne ukrepe kot našo skupno odgovornost, da bodo vrata šol ostala še naprej odprta, da se bodo vrnili še ostali učenci in da bomo vsi ostali zdravi.
Za vse dodane informacije se lahko obrnete na svoje razrednike.
                                                                                                                                                  Ravnateljica:
                                                                                                                                                                Violeta Kardinar