Dopis za starše ob postopnem vračanju otrok v šolo

SPOŠTOVANI STARŠI

S ponedeljkom se vrnejo v šolo učenci 4. in 5. razreda, v sredo pa še ostali. S tem se zaključuje postopno vključevanje otrok nazaj v šolo po več kot dveh mesecih in pol odsotnosti in življenje bo dobilo pridih običajnosti, ki smo ga že vsi pogrešali. Ko smo se razšli, smo si predvsem želeli, da bi nas bolezen zaobšla. Te dni, ko se vračamo, se lahko veselimo, da je temu res bilo tako in želimo, da bi tako tudi ostalo.

Otroci prvega triletja so se vrnili že pred dvema tednoma, prvi in v času, ko so bili ukrepi še bolj zapleteni kot bodo ob prihodu vaših otrok. Zavedamo se, da je na marsikateri otroški obraz po začetnem veselju legla senca razočaranja, ker v šoli ni bilo tako, kot so pričakovali in kot so bili navajeni. A že prvi vtis pri najmlajših je dal slutiti, da se jih je čas izrednih razmer dotaknil in jih na nek način spremenil. Saj vendarle ni običajno, da so sredi leta ostali doma, brez šolskega utripa, brez običajnih druženj s prijatelji, obkroženi z neprijetnimi novicami, ki jih otroško uho zelo hitro ujame. Ni jim bilo potrebno ob vrnitvi v šoli razlagati, preprosto so vedeli, zakaj je tako kot je.

Zato tudi s tem dopisom ne bom posredovala posebnih protokolov in ponavljala ukrepov in besed, ki jih težko izgovorimo in so za otroke, kakor tudi za nas, neprijetne.

Veseli nas, da bodo lahko sošolci v oddelkih skupaj in ne v ločenih skupinah, da vsaj v razredu ne bodo potrebovali mask in da bodo preprosto zopet prišli v šolo. Da se bodo v razmerah bolje znašli, jih bomo usmerjali in jim pomagali. Kot kažejo dosedanje izkušnje vračanja, nekaj dni traja, nato pa se navadimo.

Pouk bo potekal po običajnem urniku kot so ga učenci dobili na začetku šolskega leta. Interesne dejavnost zaradi druženja otrok različnih oddelkov ne bodo potekale. Trenutno pa čakamo še na priporočila NIJZ. Če bo kaj pomembnega, vas bomo še obvestili.

Otroci zadnjega triletja morajo imeti ob prihodu in za gibanje po šoli masko. Lahko je tudi rutka ali šal. Mlajši otroci te zaščite ne potrebujejo. V šoli poostreno skrbimo za higieno prostorov, pohištva in za protokole prehranjevanja. Ker vso malico v skladu s priporočili zapakiramo in jo otroci zaužijejo kar v razredih, je jedilnik za malice manj pester. Kosila so običajna. Otroci jih zaužijejo v manjših skupinah v jedilnici.

Že v naprej se zahvaljujemo za hiter odziv glede prijavnic. Žal nam od danes popoldan, ko smo prejeli informacijo o vrnitvi otrok v šolo, do ponedeljka, ni ostalo nič časa, da bi se lahko v miru pripravili. Vaše prijave otrok pa nujno potrebujemo, saj so podlaga za naročila prehrane, organizacijo dela in prostorov. Tisti, ki se ne boste mogli izogniti prevozu z avtobusom ali kombijem, preverite še enkrat pogoje, ki v teh primerih veljajo in jih predstavite otrokom, da ne bodo v zadregi.

Kolesarski izpiti so prestavljeni v naslednje šolsko leto.

Resda smo se vrnili skoraj na pragu počitnic, a pred nami so pomembni trije tedni. Poleg tega, da se bomo ponovno videli, bomo malce preverili, kako nam je šlo na daljavo, naredili načrte za naprej, zaključili formalnosti (vrnili učbenike, izpolnili prijavnice za naslednje leto) in izvedli še preostale dneve dejavnosti. Potem pa iz šole na zaslužene počitnice – kot se spodobi. Trenutne razmere dopuščajo vrnitev v šolo. Le kaj bo prineslo naslednje šolsko leto?

Dragi starši, stari starši, tete, strici… hvala, da ste pozitivno in z veliko truda pomagali izpeljati to neobičajno, a po svoje bogato šolsko leto. Skupaj smo podprli otroke, da njihov čas ni obstal. Mi ga imamo dovolj, oni morajo naprej…

Z najlepšimi željami, učitelji in ravnateljica OŠ Apače.